Серед усіх видів сирів у світі 13 українських виробників сирів були визнані відзначеніми на міжнародному конкурсі World Cheese Awards 2023, що відбувся у Норвегії. Інформацію про це оприлюднила компанія Procheese.
Загалом на цьому конкурсі, в якому брали участь 4502 види сирів з 43 країн світу, 23 сири були вироблені в Україні. Оцінки та нагороди розділилися наступним чином.
Золоті нагороди отримали
- з Івано-Франківщини: козиний напівтвердий сир «Мотря» від компанії «Станіславська Сироварня»;
- з Київської області: витриманий козиний сир «Твердий з пажитником» від компанії Zinka.
Срібні медалі були присуджені наступним сирі
- з Львівщини: свіжий витриманий сир «Говерла» та сир із білою пліснявою «Лісова пісня» від компанії «Гарбузовий рай»; витриманий сир «Старий Стрий з кавою», напівтвердий сир «Мукко» з трюфелем від компанії «Мукко»; сир «Массімо» з митою скоринкою від компанії «Джерсей».
- Київщина: твердий витриманий сир з назвою «Український» від компанії Zinka.
Бронзові нагороди отримали наступні сири
- Переможці київських виробників: «Гауда з паприкою», «Напівтвердий сир cередньої зрілості», сир із білою пліснявою по типу «Камамбер» із козиного молока від компанії Zinka; сир із білою пліснявою з козиного молока з додаванням буряка «Софія» від компанії «Сироман».
- Один переможець від кіровоградської компанії Lel’ — копчена моцарела.
Головною перемогою на цьому конкурсі став норвезький сир “Nidelven blå” з блакитною пліснявою.